Pannonhalmi Főapátság

Pannonhalmi Tricollis fehér 2020

Évjárat

2020

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Rajnai rizling, Pinot blanc, Fűszeres tramini, Olaszrizling

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Pannonhalma

Alkoholtartalom

12,8 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

11 C

Maradék cukor

3,6 g/L

A Pannonhalmi borvidék három tradicionális fajtájának – olaszrizling, rajnai rizling, fűszeres tramini – házasításából készült bor, amelyet leheletnyi pinot blanc egészít ki. A több fajta gazdag íz- és illatjegyeit a gyümölcsösség foglalja keretbe. Friss, üde fehérbor a termőhely jellemzőivel.

  • Könnyed
  • Friss
  • Citrusos

2 250 Ft

Egységár: 3 000 Ft/L

Rendelhető
  • Könnyed
  • Friss
  • Citrusos

A Pannonhalmi borvidék három tradicionális fajtájának – olaszrizling, rajnai rizling, fűszeres tramini – házasításából készült bor, amelyet leheletnyi pinot blanc egészít ki. A több fajta gazdag íz- és illatjegyeit a gyümölcsösség foglalja keretbe. Friss, üde fehérbor a termőhely jellemzőivel.

Az évjáratról

Egyelőre nehezen megítélhető évjárat, ahol korán sikerült szüretelni, és a nagyobb nyári esőzések nem károsították a termést, még akár kiváló borok is születhetnek. Általánosságban véve viszont a csapadékos ősz nem könnyítette meg az optimális szüretet.

Rajnai rizling

Európa egyik legrégebbi kultúrszőlője, német (rheingaui) eredetű, első említése 1435. Bora jellegzetesen karcsú, magas savú, citrusos aromatikájú; minden szárazsági fokon kiváló minőségre képes. Világszerte elterjedt és népszerű, hazai területe nagyjából 1200 ha.

Pinot blanc

A népes és népszerű pinot-család tagja, a szürkebarát testvére. Elzászban és Németországban a legjelentősebb, de világszerte sok helyen megtalálható, Magyarországon 230 ha-on terem, főleg a tolnai régióban. Könnyű-közepes testű, szép savgerincű bort ad általában, gyakran mogyoróra, mogyoróvesszőre emlékeztető illatáról lehet felismerni. Fehér burgundi, Weissburgunder néven is gyakran forgalmazzák.

Fűszeres tramini

Nevét a dél-tiroli Traminról kapta, azonban egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják. Különféle változatokban terjedt el, mint például a fűszeres tramini, a piros tramini és a gyümölcsös tramini (mely önálló változatnak tekinthető, ám a gyakorlatban ritkán teszünk különbséget). Hazánkban elsősorban a fűszeres tramini vált ismertté, amellyel a Pannonhalma-Sokoróaljai, Mátraaljai, Egri és Móri borvidéken találkozhatunk. Badacsonyra inkább a Piros Tramini a jellemző. Keveset terem, kicsi, szabálytalan alakú fürtökkel, kevés savval. Szőlőként és borként is nagyon kényes, megfelelő szakértelmet kíván. Szőlőjének színe éretten pirosas. Az aranysárga, testes, alacsony savtartalrnú, kissé olajos szerkezetű bort adó tramini azonnal felismerhető egzotikus illatáról, amelyben a licsi rózsaszirommal, törökmézzel, ritkábban gyömbérrel keveredik. Édes iskolázásban – ez késői szüretelésű, vagy botrytises borokat jelent – ízvilága mézes jegyekkel egészül ki. Bár sokfelé termesztik Németországban, Ausztriában, Olaszország Alto Adige tartományában, Svájcban és felénk is, sokan a legpikánsabbnak és, ízgazdagabbnak az elzászit tartják. Az Újvilág legtöbb borvidéke túl meleg számára, bár Új-Zélandon, Oregonban, Washington államban és Chilében több tramini is bizonyítja, hogy a hűvösebb területeken mindenhol érdemes kísérletezni vele. Forrás: Borászportál.hu

Olaszrizling

Nem kimondottan aromatikus fajta, közepes testtel és savtartalommal. Akik szagoltak már rezedát, azok szerint rezeda illatú, és gyakori a kesernyés, mandulára emlékeztető utóíz. A nevén kívül semmi köze a rajnai rizlinghez, nem rokonok, és nem is hasonlítanak. Jelenleg graševina néven Horvátország fő fajtája kb. 8500 hektárral. Ausztriában is elterjedt, magyarországi termőterülete pedig 3800 ha.